Tuesday, February 8, 2011

Sorry!!/Anteeksi!

Hello all!

Sorry I kind of went silent after I left for Finland! I was waiting for official word from Korea and was really worried for a moment...but more on that later.

My trip to Finland was good. It was good to see my family before I leave for Korea, since I don't know when I'll be back there again. I also saw some friends from my time in high school over there, as well as one of my American classmates (from my university's Chinese class, heh), so that was fun!

So Korea.

I had all my paperwork ready when I left for Finland, except my Degree Confirmation Letter. My Letter came, got Apostilled, and the whole packet sent out while I was in Finland (thanks Mom!). I hadn't heard any official word that I would get the job, and I was getting nervous. My advisor (my contact with the company) also gave me some other options, such as private schools or deferring until AUGUST (which was NOT going to happen!). I got word yesterday that the Seoul Ministry of Education (SMOE) approved my application and my Notice of Appointment (NOA) was sent out. (According to Fedex, it should be here tomorrow!!) So it's official: I will be in South Korea on March 1st. It's such a relief to officially have the job, but now I have to figure out my visa situation (which I guess will be explained in my NOA), what to pack, etc. It's starting to sink in, but I won't fully accept it as real until I get my NOA in hand.

I hope that this experience in Korea will be the start of something new. A chance for me to spread my wings and figure life out on my own. That's not to say that I won't miss my mom or anything, but I'm hoping that I can be a single, independent woman and live the best life that I can. :) :)

I'm just a little bit excited, heh...

I'll let you know how everything goes in this final planning stage. They've advised me not to book my flights until I have my visa, because if my flight is late, then I won't get a penalty (or something of that sort). I can't wait!!

Suomeksi

Anteeksi etten kirjoittanut mitään sen jälkeen kuin lähdin Suomeen! Minä en ollut varma oliko mulla se työpaikka tai ei... oli pikkasen huolissaan, mutta ennemmän siitä myöhemmin.

Suomi oli ihan kivaa. Olipa kiva nähdä sukulaisia vielä kerran ennen kuin lähden Koreaan. Näin myös muutaman kaveria, yksi lukiosta suomessa kunnes opiskelin siellä, ja myös yhden Amerikkalainen yliopisto luokka toveri minun kiinankielen tunnilta. Oli ihan hauskaa.

Niin Korea.

Ennen kuin lähdin Suomeen, mulla oli kaikki paperihommat hoidettu, paitsi minun "degree confirmation" kirje (siis se kirje joka selitti että onkin yliopistosta valmistunut). Kuin olin Suomessa, kirje tuli, sain Apostillen, ja koko paketti oli lähetty (kiitos Mami!!). En ollut kuulut mitään pitkään aikaan, ja tuli vähän pelko että onkohan sitä paikka olemassa vai ei. Minun advisori (minun kontakti ihminen siellä firmalla) rupes antaa minulle muita vaihtoehtoja, niinkuin privaatti koulut ja myös että odottaisi ELOKUUHUN. (kiitos, EI.) Sain tietoa eilen että Seoulin Yleiskoulun Ministeriö (SMOE englanniksi) hyväksyi minun hakemuksen ja lähetti minun NOA (englannkisi, siis se paperi joka selittää mitä nyt tapahatuu). Ja FEDEX:in mukaan, se tulee huomenna! Elikä nyt on virallista:
Olen Koreassa 1.3.

Sehän autta jo paljon että tiedän on mulla onkin se työpaikka, mutta nyt tarvin huolehti visasta, mitä kannata pakata, jne. Se rupee tuntuu että tämä on nyt todellista, mutta en täysin usko ennen kuin mulla on se NOA paperi kädessä.

Toivon että tämä Korea reissu tuo jotain hyvää minulle. Että voin nyt kokeilla olla aikuinen, ja jatkaa tästä eteenpäin omilla ehdoilla. En sano etten tulee koti ikävä, mutta toivottavasti tästä on jotain hyvää.

Jännittää kyllä vähän...heh.

Ilmoitan miten tämä loppu vaihe menee. Sain myös tieto etten kannata varata lentoliput ennen kuin saan visuumi käteen, etten tule mitään "rangaistuksia" myöhäistä lennoista. En jaksa odottaa!!

1 comment:

Michelle said...

So great to hear! Praying for you and the exciting things coming your way! :)